Levertijd 2-4 dagen

Gratis levering boven 55€

100% tevredenheidsgarantie

5 sterren op Trustpilot

Guarana - De Zuid-Amerikaanse energiebom


In dit artikel kom je meer te weten over één van de schatten van de Amazone, namelijk Guarana, dat één van de rijkste bronnen van cafeïne in de natuur is.

Wat is Guarana?

De kenmerkende rode guarana bessen en bruine zaden.

Guarana is één van de goed bewaarde schatten van de Zuid-Amerikaanse natuur. Je weet misschien niet veel over guarana, maar als je wel eens van een energiedrankje genoten hebt, dan is de kans groot dat je er al kennis mee gemaakt hebt - sommige van de bekendste energiedrankjes hebben guarana op hun ingrediëntenlijst staan. Guarana heeft een licht bittere en enigszins zure smaak. 

Guarana is een plant die vooral groeit in het Amazonegebied van Brazilië. Aan de plant groeien kleine rode vruchten, guarana bessen. Onder de rode schil verbergen zich de guarana zaden, die op het eerste gezicht bijna op een oog lijken. Het zijn deze bruine zaden die pas echt interessant zijn.

 

Wat zijn de voordelen van Guarana? 

Door zijn hoge gehalte aan cafeïne is guarana een 100% natuurlijk stimulerend middel dat je energieniveau gedurende de dag kan bevorderen. Cafeïne draagt ook bij tot een betere mentale focus, dus guarana kan je helpen op te staan 's morgens, tijdens de training en als je extra alert wilt zijn op school of op je werk.

De Braziliaanse Indianen die guarana honderden jaren geleden ontdekten, aten de vrucht als ze gingen jagen, want ze hadden ontdekt dat ze door de verkwikkende werking van cafeïne langer door konden jagen.

Kortom, door het cafeïnegehalte van de vrucht kan Guarana bijdragen tot: 

  • Mentale focus
  • Welbevinden
  • Het verfrissen van lichaam en geest

Behalve rijk aan cafeïne is guarana ook een natuurlijke antioxidant. 

 

Hoe wordt guarana gebruikt in mate en andere dranken?

De bruine Guarana zaden.

Het actieve ingrediënt in guarana is een extract dat in de zaden van de vrucht zit. Het is typisch dit extract dat in dranken wordt gebruikt.

Matetea ENERGIZE is onze sterkste mate op basis van cafeïnegehalte. Het bestaat uit 1,5% biologisch guarana extract, wat in combinatie met de biologische mate en het natuurlijke citroenaroma een echt heerlijke en pittige drank oplevert. Wij gebruiken 100% biologisch guarana extract en Yerba Mate van de hoogste kwaliteit.

Yerba mate is een voor de hand liggende aanvulling op koffie vanwege het natuurlijke cafeïnegehalte van de thee, waarbij je ook een aantal essentiële vitaminen (thiamine (B1), B6) en mineralen (magnesium, kalium, ijzer, zink) binnenkrijgt. Als je meer wilt weten over de overeenkomsten en verschillen tussen mate en koffie, dan raad ik je dit artikel aan: Yerba mate thee vs koffie: drie redenen om voor mate te gaan.

 

Hoeveel cafeïne bevat guarana in vergelijking met koffie?

Matetea ENERGIZE

Guarana zaden bevatten tot 4 gram cafeïne per 100 gram (meestal tussen de 2-4 gram, terwijl het extract nog meer kan bevatten). Guarana bevat dus meer dan twee keer zoveel cafeïne als koffiebonen en yerba mate. Ter vergelijking: ruwe Arabica koffiebonen bevatten 1,2g cafeïne per 100g, terwijl Matetea PURE (100% Yerba Mate) ongeveer 1,1g cafeïne per 100g bevat.

Matetea ENERGIZE dat yerba mate combineert met guarana-extract, bevat ongeveer 1,2 g per 100 g, wat dus overeenkomt met de sterkte van Arabica-koffiebonen.

 

Dus wat hebben we geleerd over guarana?

Guarana is een natuurlijk ingrediënt dat vaak aan dranken wordt toegevoegd om het cafeïnegehalte te verhogen. Bij Matetea hebben we ENERGIZE ontwikkeld, dat een combinatie is van Yerba Mate en Guarana, waardoor je een 100% natuurlijke booster krijgt, die op het gebied van cafeïnegehalte kan concurreren met zowel koffie als energiedrankjes.

Er zijn vele andere heerlijke ingrediënten die kunnen worden gebruikt om unieke varianten van mate te ontwikkelen. Wie weet wat er de volgende keer gebruikt wordt ;)

 

Dank je wel voor het lezen!

Oprichter van Matetea, Kasper

Kasper / Oprichter van Matetea