Levertijd 2-4 dagen

Gratis levering boven 55€

100% tevredenheidsgarantie

5 sterren op Trustpilot

Yerba mate thee vs koffie: drie redenen om voor mate te gaan


In Europa zijn we gek op onze koffie! We zijn er verslaafd aan! Hoe zouden we 's morgens opstaan en de dag doorkomen zonder ons kopje koffie?
 
Tegelijk geven we veel om onze gezondheid. We zijn ons ervan bewust hoe belangrijk het is ons lichaam met respect te behandelen en gezond te leven. Daarom investeren we in onze gezondheid, eten gezond, doen aan lichaamsbeweging, vullen ons dieet aan met vitamines, drinken groene thee en nog veel meer!
 
Zou je geloven dat yerba mate de manier is waarop je het beste van beide werelden kunt combineren? Waarbij je dezelfde hoeveelheid cafeïne binnen krijgt die je van koffie krijgt, samen met de vitamines; thiamine (B1) en B6, en de mineralen; magnesium, ijzer, zink en kalium. Is het echt mogelijk dit alles in één drankje te combineren?
 
Ja, het is zeker mogelijk!
 
Yerba mate is al eeuwenlang de favoriete drank in Zuid-Amerikanen, waar de thee veel populairder is dan koffie. Het is eigenlijk een beetje vreemd omdat er veel koffie in Latijns Amerika wordt geproduceerd en veel deskundigen zeggen dat koffie uit deze streek een kwaliteitsmerk is. Behalve in Latijns Amerika wordt koffie ook geproduceerd in andere delen van de wereld dicht bij de evenaar, waaronder Afrika en Azië.
 
Maar waarom is mate in Zuid-Amerika populairder dan koffie? Is het omdat mate lekkerder smaakt of omdat het iets kan wat koffie niet kan?
 
Ik wil kort ingaan op waarom ik denk dat mate beter is dan koffie en voor je denkt dat ik totaal bevooroordeeld ben, moet je weten dat ik bijna elke dag koffie drink en er van hou.

 

Yerba Mate Thee vs. koffie


 
Reden # 1) Mate is beter dan koffie door de werking van de cafeïne


Zowel koffie als mate bevatten cafeïne en dat is hetgeen waar we allemaal 's morgens en laat in de middag naar snakken. Studies tonen aan dat cafeïne helpt om lichaam en geest te verfrissen en om de mentale focus en alertheid te verhogen, wat veel voor me betekent in het dagelijks leven. Laten we proberen eens nader te bekijken hoeveel cafeïne koffie bevat in vergelijking met mate.

  • Arabica koffiebonen bevatten 1,2 g cafeïne per 100 g.
  • Matetea yerba mate bevat 1,1 g cafeïne per 100 g.


Als je mate drinkt, gebruik je een grote hoeveelheid losse blaadjes, vandaar dat het cafeïnegehalte per portie hoger is. Als je gram voor gram vergelijkt, zit er iets meer cafeïne in koffie. Het grote verschil ligt echter in de manier waarop de cafeïne effect op je heeft. De plantenvezels die in yerba mate te vinden zijn, zorgen ervoor dat de cafeïne langzamer vrijkomt en je een zachter maar langduriger effect ervaart dan bij koffie.

Wil je een mate die evenveel cafeïne bevat als koffiebonen, dan kunnen we je onze ENERGIZE mate aanraden, die yerba combineert met cafeïnerijke guarana zaden en citroenaroma. Deze variant bevat 1.2g cafeïne per 100 g.

Wat cafeïne betreft, krijg je van yerba mate en koffie bijna hetzelfde. Bijgevolg heb je nu een voor de hand liggend koffie alternatief gevonden als je niet van de koffiesmaak houdt. Maar als je van koffie houdt, zoals ik - waarom zou je dan op mate overstappen?


 
Reden # 2) Draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem

Yerba mate is onder meer uniek omdat het behalve een hoog gehalte aan cafeïne ook thiamine (vitamine B1), vitamine B6, magnesium, ijzer en zink bevat, dat onder meer bijdraagt tot de normale werking van het immuunsysteem en tot vermindering van vermoeidheid en uitputting. Op alle productpagina's staat aangegeven hoeveel je van het dagelijks aanbevolen gehalte van de specifieke mate hebt, d.w.z. hoeveel van je dagelijkse inname van vitaminen en mineralen onze mate dekt. Onze mate heeft over het algemeen hoge waarden, wat erop wijst dat het yerba mate van hoge kwaliteit is. Ik heb nog een artikel geschreven over 5 verbazingwekkende voordelen van mate waar je nog veel meer over dit onderwerp vindt: kijk hier.

 

Yerba mate Tee vs koffie

 


Reden nr. 3) Beleef één van de meest trotse tradities uit Zuid-Amerika


Om één van hun meest trotse tradities te ervaren, hoef je geen dure vliegtickets naar Zuid-Amerika te kopen. Mate wordt door de meeste mensen in deze streek graag gedronken en je krijgt onderweg veel grappige opmerkingen als je geen mate drinkt - net zoals je dat in Europa doet als je geen koffie drinkt. Als je geniet van een kopje mate op de traditionele manier met kalebas en bombilla, dan proef je bijna Zuid-Amerika. Je proeft de natuur, voelt de cultuur / geschiedenis en kan je bijna een beeld vormen van het belang dat mate voor de Zuid-Amerikaanse bevolking heeft.

Als je een echte koffieliefhebber bent, dan weet je waarschijnlijk precies waar je bonen vandaan moeten komen, hoe ze gebrand moeten worden en hoe de koffie gebrouwen moet worden... het is bijna een kunst. Het is precies hetzelfde met mate. Als je nog nooit mate geprobeerd hebt, dan raad ik je aan onze gids voor beginners te bekijken om te ontdekken hoe je aan je mate avontuur kan beginnen: Yerba mate thee - De ultieme gids voor beginners.

Ik hoop dat ik je een beetje nieuwsgieriger heb gemaakt naar mate en dat je misschien overweegt het eens te proeven. Ik zeg niet dat je met koffie moet stoppen en het volledig door mate moet vervangen - koffie is geweldig en ik ben er zelf echt dol op, maar mate geeft een heel bijzondere ervaring.

Als koffie niet je favoriet is, dan is mate dat waarschijnlijk wel ;)

Bedankt voor het lezen!

 

Mads / Oprichter van Matetea

Mads / Oprichter van Matetea