Levertijd 2-4 dagen

Gratis levering boven 55€

100% tevredenheidsgarantie

5 sterren op Trustpilot

Yerba mate thee - De ultieme gids voor beginners


Als je hebt overwogen om yerba mate een keertje te proberen of als je gewoon meer wilt weten over deze Zuid-Amerikaanse superthee, dan ben je bij ons aan het juiste adres! In dit artikel hebben we ALLES verzameld wat je moet weten. Na het lezen van dit artikel, ben je klaar om aan je Yerba Mate avontuur te beginnen.

Veel plezier!

 

 1. Wat is yerba mate?
 2. Waar komt Yerba Mate vandaan?
 3. Hoe wordt Yerba Mate geproduceerd?
 4. Wat bevat Yerba Mate?
 5. Waarom zou je mate drinken
 6. Wanneer drink je best mate?
 7. Welke variant kan je best kiezen?
 8. Hoe maak je mate klaar?
 9. Wie is de typische mate drinker?
 10. Laat het avontuur beginnen

 

1) Wat is yerba mate?

Yerba mate is een plant die groeit op akkers en plantages in de subtropische streken van Zuid-Amerika. De bladeren van de Yerba Mate-plant worden geoogst, gedroogd en gerijpt, waarna ze in geschikte stukken worden gesneden voordat het de drank wordt die mate wordt genoemd.

Technisch gezien is mate geen thee of koffie, maar een heel eigen soort drank. Over het algemeen wordt echter aangenomen dat mate tot de categorie thee behoort, omdat de gelijkenis groot is. In het kort kan mate worden omschreven als een groene kruidenthee met de kracht van koffie.

Mate wordt meestal warm gedronken, maar het is ook populair (en erg lekker) om het als ijsthee te zetten, die tereré wordt genoemd.

 

Yerba mate plantage Zuid-Amerika

 

2) Waar komt Yerba Mate vandaan?

Mate is een echt cultureel verschijnsel in Zuid-Amerika, waar al eeuwenlang thee wordt gedronken. Mettertijd heeft mate de status van nationale drank verworven in landen als Argentinië en Uruguay. In deze landen is mate veel populairder dan koffie en een essentieel dagelijks ritueel.

Het grootste deel van de productie van Yerba Mate vindt plaats in het zuiden van Brazilië, waar de omstandigheden optimaal zijn. Het is ook hier dat de biologische Yerba Mate van Matetea wordt geproduceerd - meer bepaald op familieplantages in Paraná, waar de liefde voor Yerba Mate van generatie op generatie werd doorgegeven.

 

3) Hoe wordt Yerba Mate geproduceerd? 

Er is een groot verschil in de manier waarop yerba mate wordt geproduceerd, wat ook tot uiting komt in de kenmerken van het product. Het hangt ervan af waar je je in Zuid-Amerika bevindt, want elk land heeft zijn eigen voorkeuren.

Hieronder vind je een overzicht van de productiestappen die het eindproduct het meest bepalen.

 

“Snede”

Argentijnse yerba mate bevat zowel bladeren, stengels als stof (verpulverde bladeren), terwijl ze in Uruguay hun mate verkiezen zonder stengels maar met fijne bladeren en grotere hoeveelheden stof. In Brazilië geven ze de voorkeur aan het type mate dat chimarráo / erva mate wordt genoemd. Dit type is volledig neongroen en bestaat voornamelijk uit poedervormige bladeren.

Bij Matetea hebben we gecombineerd wat we het lekkerst vinden van de verschillende soorten mate, zodat je het absoluut beste product krijgt. Onze mate bestaat uitsluitend uit de beste yerba mate bladeren en is dus volledig vrij van steeltjes en stof, wat de bereiding zeer gemakkelijk maakt.

 

Yerba mate plantage, Paraná Brazilië.

Biologisch / niet-biologisch

In Zuid-Amerika is er een duidelijke overheersing van niet-biologische mate-merken, terwijl de consument in Europa meer geneigd is om biologische producten te vragen. De plantages van Matetea zijn biologisch en Fairtrade gecertificeerd. Wij zijn er trots op dat wij alleen ingrediënten gebruiken die 100% biologisch zijn.

 

Gerookt / niet gerookt

De meeste Zuid-Amerikaanse merken stellen de yerba mate bladeren bloot aan rook tijdens het proces van het drogen van de bladeren, wat direct na de oogst gebeurt. Bij Matetea drogen we onze mate aan de lucht, wat betekent dat het volledig vrij is van rook. Wij geloven dat dit de meest verantwoorde keuze is!

 

Gerijpt / niet-gerijpt

Of de yerba al dan niet gerijpt is, bepaalt de kleur en de smaak.

De typische mate uit (Argentinië, Uruguay, enz.) wordt enkele maanden gerijpt voordat de productie wordt voltooid. De Braziliaanse chimarrao / erva mate wordt niet gerijpt, wat de reden is voor de neon groene kleur.

Onze mate wordt 8 maanden gerijpt na de oogst, wat resulteert in een zachte en evenwichtige smaak.

Dat was een kort overzicht van de belangrijkste elementen in de productie van mate. Als je meer wilt weten over hoe onze Yerba Mate wordt geproduceerd, dan raden wij je dit artikel aan: Matetea yerba mate - Van de plantage tot bij jou thuis.

 

4) Wat bevat Yerba Mate?

De Yerba mate plant is een sterke plantaardige antioxidant met een unieke samenstelling. De plant combineert een hoog natuurlijk cafeïnegehalte met de vitaminen; thiamine (B1) en B6 en de mineralen; magnesium, kalium, ijzer en zink.

Onze yerba mate heeft een natuurlijk cafeïnegehalte van ongeveer 1,1 g per 100 g / 218 mg per portie (20 g). In onze ENERGIZE variant hebben we biologische guarana toegevoegd, wat het cafeïnegehalte op 1.2 mg per 100 g brengt / 241 mg per portie (20 g). Ter vergelijking: dit is vergelijkbaar met het cafeïnegehalte van onbewerkte Arabica koffiebonen.

Geef je de voorkeur aan een mate thee met een lager cafeïnegehalte, dan raden we Matetea LICORICE en Matetea SWEET aan, die 210 mg per 100 g / 42 mg per portie (20 g) en 190 mg per 100 g / 38 mg per portie (20 g) bevatten.

De voedingsinformatie voor de specifieke variant is te vinden onder de productpagina's.

* Belangrijk: Vanwege het hoge cafeïnegehalte wordt het afgeraden voor kinderen en zwangere vrouwen om mate te consumeren.

Yerba mate bevat vitamine, mineralen en cafeïne.

 

5) Waarom zou je mate drinken? 

Mate is een geweldige drank die de kracht van koffie combineert met de voordelen van groene thee.

Vanuit een gezondheidsperspectief draagt mate bij aan:

 • Vermindert vermoeidheid en uitputting (door het gehalte aan vitamine B6 en magnesium)
 • Verfrist lichaam en geest (cafeïne helpt om alert te blijven)
 • De normale werking van het immuunsysteem (door het gehalte aan vitamine B6 en ijzer)
 • Mentale focus en welbevinden (door het gehalte aan cafeïne)

Daarnaast kan mate ook een heerlijke welverdiende pauze zijn tijdens een drukke dag, waarbij je geniet van de authentieke, natuurlijke smaak en wegdroomt naar de Zuid-Amerikaanse plantages.

Of je nu op zoek bent naar een alternatief voor koffie, een voedingssupplement of gewoon nieuwsgierig bent om een nieuwe thee te proberen, dit kan het begin zijn van een nieuw ritueel dat je in de toekomst zal volgen en je zal helpen de beste versie van jezelf te worden. 

Ontdek meer over de voordelen van Yerba Mate in dit artikel: vijf geweldige voordelen van yerba mate.

 

6) Wanneer drink je best mate?

Er is geen goed of slecht moment om mate te drinken. De thee kan altijd en overal worden gedronken. De Matetea familie kent een groot aantal verschillende mate rituelen. Hieronder hebben we de rituelen opgesomd die het meest voorkomen.

Mate is een natuurlijke bron van cafeïne

In de ochtend: Mate is een natuurlijke bron van cafeïne en kan, net als koffie, een kickstart geven aan je ochtend. Word wakker, drink mate, ga ervoor!

Op school / tijdens het werk: De thee is een geweldige partner voor studie of werk die je kan helpen om je gedurende de dag te concentreren. Dit komt ook door het cafeïnegehalte van de thee.

Sport / training: Mate is een 100% natuurlijke energiebooster voor de fysieke activiteit.

Ontspanning: Lekker op de bank met een warme kop mate of buiten in de zon met een koude tereré (ijsthee).

Sociaal: In Zuid-Amerika is mate een sociale drank die mensen samenbrengt. Wil je afspreken voor een kopje mate?

 

7) Welke variant kan je best kiezen? 

Bij Matetea bieden wij zowel de "pure" yerba mate zonder smaakstoffen (natuurlijk), als mate met andere heerlijke ingrediënten en aroma's. 

Binnen het merk Matetea hebben wij momenteel 4 varianten:

 • PURE - 100% biologische yerba mate bladeren van de hoogste kwaliteit, zonder steeltjes en stof
 • ENERGIZE - Biologische yerba mate bladeren, zonder steeltjes en stof, gecombineerd met guarana en citroenaroma. 
 • LICORICE - Biologische yerba mate bladeren gecombineerd met zoete zoethoutwortel en verfrissende munt (zonder steeltjes en poeder).
 • SWEET - Biologische yerba mate bladeren gecombineerd met heerlijke bessen en zoete appelstukjes (zonder steeltjes en poeder).

Daarnaast bieden wij 11 verschillende varianten aan van de traditionele Zuid-Amerikaanse mate merken; CBSé, Taragui en Canarias.

 • De CBSé varianten zijn Argentijnse mate (bladeren, steeltjes en stof) gecombineerd met andere heerlijke ingrediënten en smaken.
 • Taragüi is de traditionele Argentijnse mate (bladeren, stengels en stof).
 • Canarias is de traditionele Uruguayaanse mate (fijne blaadjes en stof).

De keuze is aan jou of je biologische, ongerookte mate wilt die vrij is van stengels en stof of dat je de traditionele Zuid-Amerikaanse merken wilt proberen. Yerba mate heeft een natuurlijke bitterheid en smaak van groene/kruidenthee, waar je misschien een beetje aan moet wennen. Matetea Yerba Mate heeft een zachtere smaak dan de Zuid-Amerikaanse merken en is ook gemakkelijker te bereiden - daarom raden wij dit aan voor mate beginners.

Hieronder hebben we Matetea yerba mate vergeleken met de traditionele merken, zodat je de verschillen duidelijk ziet.

Matetea, CBSé, Taragui, Canarias. Yerba mate thee.

 

8) Hoe maak je mate klaar? 

Wij bevelen 3 verschillende bereidingswijzen van Yerba Mate aan. Er zullen verschillen zijn in de sterkte van je mate op basis van de bereidingswijze die je kiest, evenals de hoeveelheid mate die je gebruikt en de tijd dat je het laat weken. Je kan altijd de benodigde hoeveelheid en de weektijd aanpassen, afhankelijk van je voorkeuren.

 

De traditionele bereidingswijze

Traditioneel wordt mate bereid in een kalebas (uitgeholde pompoen), waar de drank vervolgens wordt gedronken door middel van een bombilla (stalen rietje). Bij Matetea zijn onze kalebas en bombilla gemaakt van roestvrij staal, dat maakt het super gemakkelijk en handig.

Voor deze methode raden we je aan 20g mate te gebruiken. Eenzelfde portie mate is een hele dag te gebruiken, vandaar dat je niet tussen elk kopje de blaadjes hoeft te verwisselen. Giet er gewoon steeds weer warm water over.

Als je onze aanbevelingen volgt, dan heb je 17,5 porties mate in een zak Matetea yerba mate. (350g). 

Sterkte: hoog

 

 

Mate bereiden in een Franse pers

Het is heel gemakkelijk om je mate te bereiden in een franse pers. Deze methode is ideaal als je grotere porties wilt zetten voor familie en vrienden. Voor deze bereidingswijze raden we aan 20 g mate te gebruiken per 500 ml of water.

Als je onze aanbevelingen volgt, dan heb je 17,5 porties mate in een zak Matetea yerba mate. (350g).

We hebben voor deze bereidingswijze een elegante en functionele franse pers ontwikkeld, die je hier vindt.

Sterkte: medium

 

 

Theefilter / thee-ei

Je kan mate ook bereiden zoals je andere theesoorten bereidt. Gebruik een eenvoudig theefilter of thee-ei met 3-5g mate. Als je je mate liever minder sterk hebt, dan is deze methode een goede keus.

Sterkte: Medium-laag

 

 

 9) Wie is de typische mate drinker

In de meeste Zuid-Amerikaanse landen wordt mate door... IEDEREEN gedronken!

Bij ons in Europa is mate nog niet zo ingeburgerd en dat is natuurlijk onze missie om daar verandering in te brengen. Mate heeft op ons continent vooral aandacht gekregen doordat verschillende bekende voetbalsterren, politici en andere beroemdheden van de thee genieten. Met een snelle internet zoekactie kun je talloze mooie afbeeldingen vinden.

Mate is echter niet alleen een drankje voor atleten en andere beroemdheden, het is een drankje voor jou en voor mij.

De Matetea familie bestaat uit duizenden verschillende individuen, elk met hun eigen unieke mate ritueel. Wat we gemeen hebben, is dat we geloven in kwaliteit en verantwoordelijkheid en dat we ernaar streven de beste versie van onszelf te worden!

 

Kasper & Mads / oprichter van Matetea

10) Laat het avontuur beginnen 

Nu ben je helemaal klaar om je yerba mate avontuur te beginnen! 

We hopen je te mogen verwelkomen in de Matetea familie en je te helpen de beste versie van jezelf te worden!

Als je vragen hebt waarop je in deze gids geen antwoord kreeg, aarzel dan niet om ons een berichtje te sturen op support@matetea.be - we helpen je graag verder.

 

Dank je voor het lezen!

Met vriendelijke groet.

 

Kasper & Mads / oprichter van Matetea