Levertijd 2-4 dagen

Gratis levering boven 55€

100% tevredenheidsgarantie

5 sterren op Trustpilot

Matetea yerba mate - Van de plantage tot bij jou thuis


In dit artikel kom je meer te weten over de verschillende stappen in de productie van onze yerba mate - van het zaaien van de zaden in Paraná, Brazilië, tot de afgewerkte producten die je in de winkels en op Matetea.be vindt.

 

Matetea yerba mate

Het is de plantensoort; Ilex Paraguariensis, die bij ons bekend is als "yerba mate". De plant groeit op plantages in de subtropische streken van Zuid-Amerika en wordt daar meestal 5-6 m hoog, terwijl de bladeren zelf ongeveer 10 cm lang worden. De yerba mate plant is een krachtige antioxidant die een natuurlijk gehalte heeft aan vitaminen (thiamine (B1), B6), mineralen (magnesium, ijzer, kalium, zink) en cafeïne. 

Yerba mate plantages, Parané

Maar hoe wordt deze geweldige plant de mate thee die wereldwijd bij miljoenen mensen geliefd is?

Onze yerba mate wordt verbouwd op plantages die eigendom zijn van families in Paraná in het zuiden van Brazilië. Hier zijn de omstandigheden voor de plant ideaal. 

Al bij onze eerste ontmoeting met Felipe en zijn familie beseften we dat ze deel zouden uitmaken van de reis van Matetea. Ze hebben een passie en liefde voor mate die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Felipe en zijn familie zorgen zorgvuldig voor onze yerba mate, vanaf het moment dat de eerste zaden gezaaid worden tot de bladeren verscheept worden naar Denemarken.

Onze hele productieketen is zo opgezet dat partners, werknemers en klanten gemeenschappelijke belangen van duurzaamheid nastreven. Wij geloven dat elk kopje mate een positieve stempel moet nalaten. Daarom was het voor ons van cruciaal belang een partner te vinden die onze eisen voor duurzame productie deelt. Dat hebben we gevonden in Felipe, wat blijkt uit de biologische, Fair for Life en FairTrade certificeringen van de plantages.

Hieronder neem ik je mee door de verschillende stappen van de productie, beginnend met de keuze van de beste zaden en eindigend als we de Matetea aan je afleveren.

 

Fase 1: “Kwekerij”

Eerst worden uit miljoenen zaden de beste exemplaren geselecteerd, waarna ze onder nauw toezicht van de plaatselijke boeren uitgroeien tot jonge planten.

 

Fase 2: Plantage

Na ongeveer 6 maanden worden de jonge yerba mate planten buiten op de plantages gezet om groot en sterk te worden. Ze staan onder zorgvuldige observatie om de gezondheid en de kwaliteit van de planten te verzekeren.

 

Fase 3: De oogst

De plantages in Paraná worden om de twee jaar geoogst, wat de ontwikkeling van de planten, het behoud van flora en fauna, en de regeneratie en het evenwicht van de natuur mogelijk maakt. Het oogstseizoen begint meestal in april / mei en duurt tot oktober.

Yerba mate plantage i Parana, Brasilien

Foto: Tijdens de oogst worden de yerba mate planten geknipt met een elektrische schaar die de boeren bescherming en comfort biedt.

 

Fase 4: Drogen

Het droogproces bestaat uit twee fasen. 

1. Kort na de oogst worden de yerba mate bladeren naar de trechter gedragen op een transportband, waardoor de bladeren onder een gecontroleerde temperatuur door een warmtebron rollen, die het proces van voordroging in gang zet. Zo wordt voorkomen dat het proces van biologische afbraak begint, wat van cruciaal belang is voor het behoud van de natuurlijke kenmerken en eigenschappen van de bladeren.

2. In het tweede deel van het proces worden de yerba mate bladeren gedroogd op een transportband, die van onderaf aan hitte wordt blootgesteld. Dit proces is geheel rookvrij, wat voor ons erg belangrijk is en een punt waarop we ons onderscheiden van de meeste Zuid-Amerikaanse mate merken. De meeste merken stellen hun yerba mate tijdens het droogproces bloot aan rook.

Tijdens het droogproces worden de bladeren ook gesorteerd om er zeker van te zijn dat alleen de beste delen van de plant meegenomen worden in vervolg van het proces.

 

Fase 5: Rijpen

De karakteristieke smaak, kleur en aroma die de verschillende soorten yerba mate typeren, zijn het resultaat van het rijpingsproces, dat door onze boeren nauwgezet gecontroleerd wordt. Matetea yerba mate wordt tot 8 maanden gerijpt in een hoogtechnologisch pakhuis dat volledig geventileerd en vochtvrij is en dat ervoor zorgt dat het product zich ontwikkelt zonder de oorspronkelijke kenmerken te verliezen.

Als je meer wilt weten over de verschillende soorten yerba mate, dan raad ik je dit artikel aan: Wat is yerba mate? En waar komt het vandaan?

 

Fase 6: Vermalen

De verwerking van de yerba mate bladeren wordt voltooid in de molen, waar de bladeren geschud, gekeerd, gesneden en gesorteerd worden, wat ervoor zorgt dat we het best mogelijke product overhouden. Onze mate bestaat uitsluitend uit de bladeren van de plant, dus helemaal vrij van stengels en stof.

De losse yerba mate bladeren worden in grote zakken verpakt voor ze per schip Brazilië verlaten. De eindbestemming is Denemarken.

 

Fase 7: Verpakken

Onze yerba mate wordt in Denemarken gemengd en verpakt door onze partner, die gespecialiseerd is in biologische voedingsmiddelen. De manier waarop yerba mate verpakt wordt is belangrijk om de essentiële kenmerken en goede eigenschappen van de plant te behouden. We hebben zorgvuldig het juiste materiaal voor onze verpakking gekozen, dat recyclebaar is, zodat we de impact op het milieu verminderen.

 

Fase 8: In geselecteerde winkels en op Matetea.be

Na het mengen en verpakken wordt het product naar ons magazijn in Aarhus, Denemarken gestuurd, vanwaar we alle pakjes verzenden, dus ook die van jou.

Ik hoop dat je dit artikel interessant vond en dat je nu een beetje meer weet over onze mate en de verschillende fasen die het doorloopt. 

Ik heb nog een artikel geschreven over Matetea yerba mate, waarin ik de nadruk leg op de kwaliteit en de smaak van onze mate (ik denk dat je het wel leuk zal vinden;-) ). Je vindt het hier: Matetea yerba mate – een fantastische keuze.

 

Dank je wel voor het lezen!

Oprichter van Matetea, Kasper

Kasper / Oprichter van Matetea