Levertijd 2-4 dagen

Gratis levering boven 55€

100% tevredenheidsgarantie

5 sterren op Trustpilot

Wat is yerba mate? En waar komt het vandaan?


Als je een beetje meer te weten wilt komen over yerba mate, dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel geef ik je een snelcursus in de Zuid-Amerikaanse superthee en zijn verbazingwekkende geschiedenis.

 

Wat is yerba mate?

Yerba mate is een plant die groeit op akkers en plantages verspreid over grote delen van Zuid-Amerika. De bladeren van de yerba mate plant worden geoogst, gedroogd, gerijpt en in geschikte stukken gesneden voor het de "thee" wordt die we mate noemen. Technisch gezien is mate geen thee, maar een geheel eigen soort drank. Algemeen wordt echter aangenomen dat mate tot de categorie thee behoort, op grond van de vele gelijkenissen . Mate wordt meestal als warme thee gedronken, maar het is ook erg populair om het als ijsthee te drinken, die terere genoemd wordt.

 Je vindt hier instructievideo's voor het bereiden van een lekker kopje mate en tereré: Hoe yerba mate thee te maken met een kalebas en bombilla en Hoe maak je yerba mate ijsthee (Tereré)?

 

Yerba mate plantation

Foto: Yerba mate plantage in Zuid-Amerika

 

De yerba mate plant is uniek omdat ze een hoog cafeïnegehalte combineert met een aantal essentiële vitamines; thiamine (B1) en B6, en ook mineralen; magnesium, kalium, ijzer en zink. De plant is een krachtige antioxidant waarvan gezegd wordt dat hij de kracht heeft van koffie en de voordelen van groene thee. Maar de plant is niet alleen vanwege zijn voedingswaarde zo populair. In verschillende landen in Zuid-Amerika is mate uitgegroeid tot een nationale drank die bij elke gelegenheid gedronken wordt.

 

Soorten yerba mate

Yerba mate bestaat in verschillende soorten, afhankelijk van waar in Zuid-Amerika je je bevindt. Alle soorten zijn gebaseerd op dezelfde plant, maar de "snede", smaak, kleur en sterkte hangen af van de manier waarop ze gemaakt wordt. Hieronder geef ik een overzicht van de verschillende soorten yerba mate:

 

Argentijnse mate

Argentinië is de op één na grootste producent van yerba mate (na Brazilië). Argentijnse mate wordt gekenmerkt door een hoog gehalte aan bladeren en stengels, maar minder stof (verpulverde bladeren) in vergelijking met de andere soorten. De bladeren en stengels zijn ruw gesneden, waardoor ze gemakkelijk in een kalebas te bereiden zijn en door een bombilla (rietje) te nuttigen zijn.

CBSé en Taragui zijn twee van de bekendste Argentijnse merken. Je vindt ze beide hier bij Matetea.

 

Paraguayaanse mate

Paraguy is een kleine producent van mate en deze soort komt in Europa dan ook niet veel voor. Paraguayaanse mate lijkt erg op Argentijnse, maar bevat iets meer stof.

De nationale drank in Paraguay is koude mate of mate ijsthee (terere genoemd) en daarom hebben de verschillende mate merken in deze streek hun mate ontworpen voor de koude brouwsels.

 

Uruguayaanse mate

Uruguay is het land dat de meeste mate per inwoner verbruikt. Vreemd genoeg verbouwen ze het niet zelf, maar importeren ze hun yerba mate uit Brazilië. Uruguayaanse mate bevat bijna geen stengels, maar bestaat in plaats daarvan uit fijngesneden blaadjes en stof. Deze mate vereist misschien wat meer ervaring om te bereiden en heeft een sterkere smaak dan de andere soorten mate.

Canarias, die je hier bij Matetea vindt, is een voorbeeld van deze soort mate.

 

Matetea yerba mate thee vs CBSé yerba mate thee vs taragui yerba mate thee vs canarias yerba mate thee

 

Braziliaanse mate

Brazilië is de grootste producent van yerba mate en ze produceren er verschillende soorten. Ze hebben hun eigen favoriet, die echter sterk verschilt van de mate in de andere landen. Braziliaanse mate wordt ook wel Chimarráo of erva mate genoemd. Deze soort yerba mate bestaat uit fijn neongroen poeder (verpoederde bladeren) met heel weinig steeltjes en blaadjes. Braziliaanse mate lijkt erg op de Japanse matcha thee. De blaadjes hebben een neongroene kleur omdat ze na de oogst niet meer rijpen. 

We hebben nu de 4 verschillende soorten mate behandeld - maar tot welke categorie behoort Matetea yerba mate?

 

Matetea yerba mate

In onze mate hebben we de eigenschappen gecombineerd die we het lekkerst vinden van de verschillende Zuid-Amerikaanse soorten mate. Tegelijk is het voor ons heel belangrijk dat alle producten 100% biologisch zijn en van de beste kwaliteit op de markt.

Matetea yerba mate wordt geproduceerd in Paraná in het zuiden van Brazilië, maar verschilt sterk van de typisch Braziliaanse mate. Onze mate bestaat uitsluitend uit de bladeren van de yerba mate plant, hij is dus helemaal vrij van stengels en stof (zuiver blad). De bladeren zijn zo groot gesneden dat je onze mate gemakkelijk kan brouwen zonder kleine blaadjes of stof in je mond te krijgen.

Na de oogst rijpt onze mate tot 8 maanden, waardoor hij een natuurlijke en zachte smaak krijgt.

Matetea verschilt van andere mate merken doordat wij de yerba mate bladeren na de oogst met lucht drogen, terwijl de meeste Zuid-Amerikaanse merken hun mate tijdens het drogen aan rook blootstellen. Onze mate is volledig rookvrij.

Als je meer wilt weten over hoe onze mate wordt geproduceerd, dan raad ik je dit artikel aan: Matetea yerba mate - Van de plantage tot bij jou thuis.

 

De geschiedenis van Yerba mate

Weetjes over yerba mate

De Yerba mate plant werd door de Guarani Indianen reeds lang vóór de 16de eeuw ontdekt, toen de Europeanen op het Zuid-Amerikaanse continent toekwamen en er kolonies stichtten. Hoewel het bestuur van de kolonies gecentraliseerd en autoritair was, behielden de plaatselijke en regionale gebieden hun culturele karakter - één van de culturele dingen die ze behielden was de yerba mate thee. Toen de Spaanse ontdekkingsreizigers in Zuid-Amerika aankwamen, vertelden ze over de Guarani Indianen die een smakelijke thee brouwden met een verfrissend en verkwikkend effect. Het waren hun verslagen die leidden tot de Europese belangstelling voor de plant, die tegenwoordig verbouwd wordt op plantages in Argentinië, Brazilië, Chili, Peru, Paraguay, en andere Zuid-Amerikaanse landen. Jarenlang maakte de Yerba mate thee een heel klein deel uit van de totale uitvoer uit de Latijns-Amerikaanse landen, maar tegenwoordig is het een belangrijk handelsartikel geworden voor verschillende landen, vooral Brazilië en Argentinië. In de laatste vijf jaar is de verkoop van yerba mate thee explosief gestegen en we zijn er trots op dat we een van de eerste yerba mate merken in Scandinavië zijn. We leveren een authentieke Zuid-Amerikaanse ervaring, met een Scandinavische twist.

Traditioneel wordt de thee gedronken in het gezelschap van vrienden en bekenden. Eén persoon - vaak de gastheer - brouwt yerba mate in een kalebas en drinkt de eerste portie, waarna een nieuwe portie van dezelfde kalebas en thee wordt gebrouwen en naar de volgende persoon in het gezelschap wordt doorgegeven (de persoon rechts van de gastheer), enzovoort. De reden waarom de gastheer de eerste gebrouwen portie drinkt is dat die wat sterk en bitter kan zijn.

Je leest meer over de unieke Zuid-Amerikaanse mate tradities in het volgende artikel: Yerba mate is meer dan een thee, het is een echte cultuur

Om meer te ontdekken over de voordelen van het drinken van yerba mate, lees je dit artikel: Vijf geweldige voordelen can yerba mate.

Hartelijk dank om mee te lezen. Als je vragen hebt over yerba mate of onze producten, ben je meer dan welkom om ons een bericht te sturen op support@matetea.be.

 

Nog een fijne dag!

Kasper / Oprichter van Matetea

Kasper / Oprichter van Matetea