Levertijd 2-4 dagen

Gratis levering boven 55€

100% tevredenheidsgarantie

5 sterren op Trustpilot

Yerba mate is meer dan een thee, het is een echte cultuur


In deze blog proberen we dieper in te gaan op het belang dat Yerba Mate heeft voor de mensen in Zuid-Amerika en je ook inzicht te geven in een aantal van de tradities die geassocieerd worden met het "groene goud van de Indianen".

Kan je je voorstellen dat je de manier waarop je ouders en vrienden naar je kijken kan veranderen, dat je kan evolueren van kind naar volwassene, dat je nieuwe relaties kan creëren en dat je een betere versie van jezelf kan worden... door het drinken van een thee?

Het klinkt misschien vreemd dat thee zo'n impact kan hebben, en de gelijkenissen met onze kijk op koffie in Europa zijn nogal beperkt, want koffie geeft je, naast het feit dat het ons 's morgens doet opstaan en een excuus is om mensen te ontmoeten, alleen maar gele tanden en een slechte adem (we zijn ook dol op koffie ;-)). (Lees: Yerba mate thee vs koffie: drie redenen om voor mate te gaan).

 

Mate tradities

Yerba mate cultuur

Er zijn niet veel drankjes, als die er al zijn, die worden geassocieerd met zo veel tradities als Yerba Mate. De tradities zijn een set van rituelen die worden doorgegeven van de grootouders en ouders aan de kinderen in Argentinië, en er is een ongelooflijke trots om deze door te geven binnen de familie. Deze tradities geven de mensen in de Zuid-Amerikaanse landen een identiteit die hen onderscheidt van andere bevolkingsgroepen in de wereld. Mate thee wordt in meer dan 90% van de Argentijnse huishoudens geconsumeerd, wat de consumptie van "gewone" thee en koffie mijlenver overstijgt. Er zijn net zoveel manieren om je mate te bereiden en te drinken als er manieren zijn om een chocoladetaart te maken... en dat  zijn er veel ;)

Laten we een aantal van de tradities eens van naderbij bekijken.

 

Van kind tot volwassene

Er is sprake van een enorme prestige en status als het gaat om het beginnen met het drinken van mate, vandaar dat het een grote stap is voor kinderen op de reis om als een volwassene te worden beschouwd. Alle ouders willen zien dat hun kinderen de gewoonte van het drinken van mate thee aannemen en de traditie van generatie op generatie doorgeven. Vanaf een zeer jonge leeftijd, leer je dat men je toejuicht als je probeert mate te drinken. Op grotere feesten is het een manier om aandacht te krijgen als je om een mate vraagt - vooral als kind. Echter, jonge Argentijnen beginnen meestal mate te drinken als ze naar de middelbare school of de universiteit gaan. Het gebeurt niet alleen thuis maar ook onder leeftijdsgenoten dat men wordt beschouwd als een volwassene als men geniet van de populaire drank.

 

Het sociale

Yerba mate wordt geassocieerd met het socialiseren en dient voor veel Argentijnen als een excuus om elkaar te ontmoeten. De thee zou helpen om lange e gesprekken te voeren, afstanden tussen mensen te verkorten, de stemming intiemer te maken en mensen te laten ontspannen. Je weet altijd dat de gastheer wil dat zijn gast blijft als hun Kalebas steeds weer wordt bijgevuld.

Bij vele gelegenheden wordt van Yerba Mate genoten

Van Yerba mate alleen drinken wordt gezegd dat het de eenzaamheid goedmaakt. Daarom wordt het vaak gewaardeerd tijdens het doen van praktische dingen (studeren, schoonmaken, TV kijken) of als men gewoon vermaakt moet worden. Als de drank wordt geconsumeerd in sociale situaties, moedigt het gesprek, reflectie en discussie aan. Een andere reden, waarom men zo veel van mate geniet is ook te wijten aan de grote voordelen die het heeft - lees HIER meer daarover.

In Argentinië hebben ze vastgeroeste routines voor het drinken van mate, net zoals wij in Europa graag onze koffie 's morgens en 's avonds drinken.

  • Bij het ontbijt: het is een ritueel om de dag met energie te starten. Het eerste kopje wordt vaak genuttigd als de zon opkomt.
  • Bij de lunch / snack: Yerba Mate wordt genuttigd om te ontspannen tijdens de pauzes op het werk. Ook wordt er wat eten bij geserveerd als je thuiskomt na een werkdag. Het geeft tijd voor bezinning en tijd met het gezin. Daarnaast neemt het de grootste honger weg, dus je kan laat dineren zoals je dat in Argentinië doet.
  • `s Avonds: als de familie voor de TV samenkomt, is het een traditie om mate te serveren.

Zoals je merkt zijn er veel tradities en rituelen die met Yerba Mate geassocieerd worden en we zijn ons ervan bewust dat het lastig kan zijn om de enorme impact die Mate in Zuid-Amerika heeft, te begrijpen. Om je inzicht te geven in wat het werkelijk betekent voor de mensen in dat deel van de wereld, kunnen we je helpen door te vertellen dat ze een officiële mate dag hebben geïntroduceerd, die elk jaar op 30 november plaatsvindt. Een dag die gewijd is aan de drank, waar vrienden en familie elkaar ontmoeten en van de drank genieten. Het is geweldig dat een thee mensen bij elkaar kan brengen, nietwaar?

Bij Matetea proberen we niet exact dezelfde tradities naar Europa te brengen, maar we proberen een cultuur te creëren rond de thee die respect heeft voor en waarde hecht aan de plaats waar ze vandaan komt en de geschiedenis die erbij hoort. Bovendien geloven we dat veel van de tradities met betrekking tot mate geapprecieerd zou worden door de Europeanen. We kunnen iets leren van het samenzijn dat de thee de Argentijnen biedt.

We hopen dat je je wat meer vertrouwd voelt met de tradities van Yerba Mate en dat je onze andere artikelen en brochures bekijkt.

 

Bedankt voor het lezen!

 

Mads / Oprichter van Matetea

Mads / Oprichter van Matetea